Historie a současnost mozaikového háčkování

Historie a současnost mozaikového háčkování
Barevná vlna Blanche Creates

Háčkovaná mozaika, mozaikové háčkování

Mozaikové háčkování může na první pohled působit složitě, ale ve skutečnosti je to docela jednoduchá technika. Vše, co skutečně potřebujete, je znalost krátkých a dlouhých sloupků v háčkování.

Vznik mozaikového háčkování

Kořeny techniky háčkované mozaiky sahají do sedmdesátých let minulého století a vycházejí z Apache Tears Stitch. O přesném původu se zatím mnoho neví, stejně jako u samotného háčkování. Existuje pouze spekulace o tom, kde tato technika mohla vzniknout. Některé zdroje uvádějí, že mohla přijít do Evropy z Číny nebo z Arábie.

Dnes je základní vzor mozaikového háčkování upravován a využíván na výrobcích s moderním nádechem. Vyniká zejména na oblečení a dekách.

Tato umělecká technika si postupně získává stále větší popularitu, a to zejména mezi vášnivými háčkujícími nadšenci. Díky smělému experimentování s různými technikami a barevnými kombinacemi vznikají nádherné vzory .

Mozaikové háčkování dnes

Mozaikové háčkování Blanche Creates
Mozaikové háčkování Blanche Creates

Vzory mozaikového háčkování můžete najít jak na bytových doplňcích, tak i na oblečení, které může skvěle doplnit váš šatník. Elegantní šály, originální kabelky nebo dokonce háčkované nášivky mohou být kreativním způsobem, jak do vašeho outfitu vnést jedinečnost.

Tato technika se také využívá na dekorační prvky pro váš domov. Vzory háčkované mozaiky mohou ozdobit váš interiér v podobě barevných polštářů, nádherných přehozů na pohovku nebo originálních ubrusů.

Háčkovanou mozaiku můžete použít i na dárcích pro vaše blízké. Vytvořte originální deku jako svatební dárek, nebo deku pro nejmenší a uvidíte jakou budou mít obdarovaní radost.

I když konkrétní původ mozaikového háčkování zůstává tajemstvím, jeho přítomnost v uměleckém světě nás spojuje s tradicí a zároveň otevírá nové cesty k uměleckému vyjádření. Tato technika umožňuje tvůrcům vyjádřit svou kreativitu a vytvořit unikátní díla, která zrcadlí krásu barev, textur a vzorů, podobně jako starověké mozaiky. Mozaikové háčkování je inspirativním spojením minulosti a současnosti, které nám umožňuje vnímat umění zcela novým způsobem.

Osobně jsem tuto techniku háčkování objevila v roce 2016, kdy jsem na Pinterestu narazila na úchvatnou deku, kterou jsem si jednoduše musela zkusit uháčkovat. To mě pak zavedlo k dalším úžasným projektům, které si můžete uháčkovat také. Moje autorské návody si můžete zakoupit zde

Mozaikové háčkování je úžasná technika, která spojuje jednoduchost s krásou vzorů. Ať už jste začátečníci či pokročilí, tato forma uměleckého vyjádření vám otevírá nový pohled na svět příze a háčků.

Pokud vás mozaikové háčkování okouzlilo stejně jako mě, můžete se přihlásit do mého kurzu zde

Líbí se ti článek? Sdílej

Facebook
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kniha Kaleidoskop šátků, háčkování

Kniha Kaleidoskop šátků je stále v prodeji a může být krásným dárkem pro vaše tvořilky.

Nové články

Kategorie

Další články